Dr. Astos Venskienės paskaitos „Gražių moters plaukų samprata tradicinėje lietuvių kultūroje“ pristatymas


Renginio detalės

 

Dr. Astos Venskienės paskaitos „Gražių moters plaukų samprata tradicinėje lietuvių kultūroje“ pristatymas

2024 m. kovo 7 d. (ketvirtadienį) 18:00 val. Ąžuolyno biblioteka kviečia susipažinti su eilinių žmonių gyvenimu bei kasdienybe, atsiskleidžiančia per žmogiško grožio suvokimą.
Visais laikais įvairiose kultūrose plaukai laikyti moters puošmena. Iki XX a. pradžios, su nedidelėmis išlygomis aukštuomenės madų pasaulyje, moteriai kultūriškai buvo priskiriami ilgi plaukai, o trumpų plaukų šukuosena ar plikai nuskusta galva buvo suprantama kaip ligos požymis, moralinio, kriminalinio nusikaltimo (Lietuvoje, Vakarų Europoje) ar gedulo ženklas (pvz., Indijoje). Ilgi, sveiki plaukai – moters siekiamybė. Jų sušukavimas buvo nulemtas kultūriškai ir socialiai – „kas tinka miestietei, netinka sodietei“. Dirbdama kasdienius darbus, o ir švenčių metu, lietuvė palaidais plaukais nevaikščiojo. Jie buvo įvairiai susukami į kuodą, supinami, surišami kaspinais, prismeigiami šukomis bei įvairiomis smeigėmis. Dar XX a. antroje pusėje garbaus amžiaus ponios nesuprato laisvai krintančių, nesupintų plaukų estetikos. Joms tai buvo netvarkingumo, nevalyvumo požymis.
Moters plaukai lietuvių tradicijoje turėjo ne tik estetinę, bet ir ženklišką, maginę prasmę. Remiantis jų išvaizda pranašauta merginos ateitis, pvz., „kasingos“ merginos laikytos „dalingomis“, t.y. manyta, kad jų gyvenimas klostysis sėkmingai. Vešlūs, ilgi, šviesūs, turintys sveiką blizgesį plaukai traukdavo aplinkinių akį, buvo gero gyvenimo pranašai, todėl tai buvo moterų ir ypač merginų siekiamybė.
Paskaitos „Gražių moters plaukų samprata tradicinėje lietuvių kultūroje“ metu bus kalbama apie XIX a. pab. – XX a. pirmoje pusėje Lietuvos kaimo moterų plaukų puoselėjimo būdus bei priemones, su plaukais susijusius tikėjimus. Paskaitą veda Dokumentinio paveldo tyrimo ir sklaidos centro vyresn. bibliotekininkė, etnologijos mokslų daktarė Asta Venskienė.
Maloniai kviečiame atvykti!

Renginio metu bus fotografuojama ir / ar filmuojama, todėl informuojame, kad jūs galite būti matomi renginio nuotraukose ar vaizdo įrašuose, kurie gali būti paskelbti įvairiose medijos priemonėse.