Informacija
iBiblioteka
DUK

#SavaitėsKnyga Osamu Dazai „Besileidžianti saulė“

#SavaitėsKnyga Sofia Segovia „Bičių dūzgesys“

Kaip orientuotis visuomenėje, kuri nuolat kinta, o tavo socialinis statusas tampa nebeaktualus? Kaip išlaikyti stiprią šeimą, kai susiduri su sunkumais, tokiomis kaip motinos liga ar brolio priklausomybė nuo narkotikų? Kaip išreikšti savo jausmus ir aistrą kitam žmogui, nepažeidžiant moralinių visuomenės normų?

Šio romano herojė Kadzuko susiduria su sunkiomis problemomis, kurios paliečia kiekvieną skaitytoją. Po karo, likusi viena su sergančia mama, ji priversta palikti miestą ir persikelti į kaimą, kuriame turės išgyventi iš likusių santaupų. Jos brolis Naodžis, grįžęs iš karo, švaisto šeimos santaupas linksmybėms, narkotikams, taip gindamasis nuo potrauminio streso ir depresijos. Ši knyga atskleidžia Japonijos visuomenės sunkumus po Antrojo pasaulinio karo. Pralaimėjus karą, daugelis aukštuomenės šeimų priverstos pradėti naują gyvenimą dirbdamos fabrikuose ar laukuose. Kadzuko šeima yra viena iš tų, kurios patiria šias sunkias problemas.

Osamu Dazai yra žinomas dėl savo dviejų kūrinių – „Besileidžianti saulė” ir „Netekęs teisės būti žmogumi” (liet. 2021), kuriuose atsispindi paties autoriaus patirtys. Abiejuose kūriniuose dominuoja beprasmybės ir savidestrukcijos tematika. Knyga „Besileidžianti saulė” paliko gilų įspaudą to meto literatūroje, nes jame aprašoma Japonija, patyrusi nuosmukį po Antrojo pasaulinio karo, o terminas „besileidžiančios saulės žmonės” tapo simboliu. Osamu Dazai puikiai susiejęs saulės simboliką su tuo metu vykusiais įvykiais, Japoniją dažnai vadina Tekančios saulės šalimi.

Knygą galite užsisakyti čia.