Informacija
iBiblioteka
DUK

Tom Wolfe „Nuo Bauhauzo iki mūsų“

Tom Wolfe „Nuo Bauhauzo iki mūsų“

Įvertink knygą!
[Bendrai: 0 Vidurkis: 0]

 

Leidykla „Lapas” išleido Tomo Wolfe’o knygą „Nuo Bauhauzo iki mūsų”, kuri yra apie architektūros istoriją. Tom Wolfe buvo žinomas rašytojas ir žurnalistas, kuris buvo susijęs su naujosios žurnalistikos mokykla. Ši mokykla pasižymėjo literatūriniais eksperimentais ir žurnalistiniu subjektyvumu.

1981 metais parašyta Tomo Wolfe’o knyga „Nuo Bauhauzo iki mūsų” yra intelektuali provokacija ir griežta kritika moderniajai architektūrai, jos korifėjams, plokštiems stogams ir šiuolaikinėms „stiklo dėžutėms”. Knygos autorius kritikuoja modernizmo architektūrą ir jos importą į JAV. Modernizmo tyrinėtoja Marija Drėmaitė, parašiusi įvadą T. Wolfe’o knygos lietuviškam leidimui, pabrėžia, kad svarbu suprasti, kad knyga buvo parašyta Niujorko kontekste, kuriame T. Wolfe buvo aktyvus modernizmo kritikos, postmodernistų ir dekonstruktyvistų intelektualiniame diskurse.

T.Wolfe’o kritika nukreipta ne į pačią architektūrą, bet į kalbėjimą apie ją. Jis kritikuoja architektus, kurie daugiau kalba, rašo ir skaito paskaitas, o ne projektuoja pastatus. T. Wolfe’o nuomone, architektams svarbiau tapti intelektualinio diskurso lyderiais, netgi apsimestiniais filosofais, negu architektūros projektuotojais ir statytojais.

Knyga „Nuo Bauhauzo iki mūsų” yra svarbi moderniosios architektūros kritika, kurią reikia vertinti atsižvelgiant į jos kontekstą ir laikotarpį. Tai yra svarbus iššūkis moderniems architektams ir jų kalbėjimui apie architektūrą, kad jie galėtų atsakyti į kritiką ir tobulinti savo profesiją.

Menotyrininkė prof. dr. Giedrė Jankevičiūtė rekomenduoja perskaityti knygą, kuri yra vienas iš įtaigiausių ir daug triukšmo sukėlusių modernizmo architektūros tekstų. Pradėjus skaityti, sunku atsitraukti nuo jos puslapių.

Užsakyti leidinį