Informacija
iBiblioteka
DUK

Natalija Arlauskaitė, Miglė Anušauskaitė „Žiūrėti ir būti žiūrimai : feministinės kino teorijos sąvokos ir komiksai”

Natalija Arlauskaitė, Miglė Anušauskaitė "Žiūrėti ir būti žiūrimai : feministinės kino teorijos sąvokos ir komiksai"

Įvertink knygą!
[Bendrai: 0 Vidurkis: 0]

 

Knyga, kurią sudaro Natalijos Arlauskaitės tekstai ir Miglės Anušauskaitės komiksai, yra skirta supažindinti skaitytojus su kertinėmis feministinės kino teorijos sąvokomis. Šios sąvokos yra svarbios, nes kinas yra galingas kultūros reiškinys. Kuris gali kurti, atkartoti ir keisti pasaulio vaizdą, kuris dažnai yra persmelktas stereotipų ir įvairių rūšių hierarchijų.

Ši knyga siūlo žodyną, padedantį atpažinti, analizuoti ir netgi pasijuokti iš kino, joje mums priskiriamų vaidmenų ir savo žiūrėjimo patirčių. Autorės tikisi, kad skaitytojai mąstys apie kiną ne mažiau smagiai nei jį žiūrės.

Feministinės kino teorijos sąvokos yra svarbios, nes jos padeda atskleisti ir kritikuoti stereotipus. Kurie dažnai yra įtvirtinti kino pasaulio ir visuomenės sąmonėje. Šios sąvokos taip pat padeda suprasti, kaip kinas gali būti naudojamas kaip priemonė kovoti su socialine nelygybe ir diskriminacija.

Galutinis tikslas yra skatinti skaitytojus mąstyti kritiškai apie kiną ir jo vaidmenį mūsų kultūroje. Taip pat skatinti juos ieškoti ir remti įvairiapusę, įtraukią ir lygybę skatinančią kultūrą.

Natalija Arlauskaitė yra Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorė, kuri tyrinėja istorinę vaizduotę fotografijoje, kine ir šiuolaikiniame mene. Antrojo pasaulinio karo ir sovietmečio vizualumą, medicinos vaizdiniją, feministinę kino teoriją, kritinę ir medijų teoriją. Ji yra autoriaus knygų „Savi ir svetimi olimpai: ekranizacijos tarp pasakojimo teorijos ir kultūros kritikos” (2014) ir „Nuožmi taika: žlugusių režimų fotografija dokumentiniame kine” (2020). Be to, ji sudarė straipsnių rinktinę „Fokuse: moterys Lietuvos kine” (2021), kuri buvo nominuota Metų knygos rinkimuose.

Miglė Anušauskaitė yra komiksų autorė, vertėja ir judaikos tyrėja. Ji piešia komiksus apie istorines Lietuvos asmenybes, literatūrą, žydų kultūrą ir istoriją. Jos knygos apie Steponą Darių ir Stasį Girėną, Algirdą Julių Greimą ir Joną Šliūpą yra labai populiarūs. Be to, ji rašo rubriką „Tekstai ne tekstai” laikraštyje „Šiaurės Atėnai” ir verčia iš jidiš kalbos. Miglė Anušauskaitė yra talentinga ir kūrybinga asmenybė, kuri savo darbuose siekia atkreipti dėmesį į svarbius istorinius ir kultūrinius įvykius.

Užsakyti leidinį