Informacija
iBiblioteka
DUK

Du skirtingi požiūriai į Europą – viena nepamirštama kelionė

SavaitėsKnygos Iljos Leonardo Pfeijfferio „Grand Hotel Europa“ ir Stefano Zweigo „Vakarykštis pasaulis. Europiečio prisiminimai“

Europietiškam įkvėpimui

Europos tapatybės koncepcija grindžiama „socialinės tapatybės teorija“, kuri teigia, kad tapatybė yra evoliucijos rezultatas, ir skatina asmenis saugoti jų tapatybę atitinkantį regioną. Teoriškai teigiama, kad dėl to gali būti teikiama pirmenybė valdžios perdavimui, solidarumui su kitais europiečiais ir ES perskirstymo politikai (Carl et al., 2019). Mokslininkai teigia, kad tai (galbūt geriausiai) suprantama kaip tam tikra mastas, kuriuo individas susitapatina su „Europa“ ir buvimu „europiečiu“ ir jaučiasi prie jos emociškai prisirišęs (Carey, 2002; Hooghe ir Marks, 2005; McLaren, 2004). 

Įsiterpsiu į šį mokslinį bandymą paaiškinti, kas yra Europa, europiečiai, ir padėsiu jums per du literatūros kūrinius pažinti mūsų Europos kaimynus austrus ir nyderlandiečius. Kartais mes pamirštame arbe nepastebime, kokie esame panašūs, kiek istorinių sluoksnių mus visus jungia. 

Globaliame pasaulyje esame pasimetę, klaidžiojame po griūvančius rajonus ir grožimės naujo pasaulio vaizdais. O kas lieka mums už nugaros? 

Atmintis 

„Nes atmintį laikau ne kaip reiškinį, kuris vieną dalyką išsaugo, o kitą praranda atsitiktinai, bet kaip galią, kuri sąmoningai sudėlioja įvykius į vietas arba išmintingai juos praleidžia. Viskas, ką mes pamirštame savo gyvenime, iš tikrųjų jau seniai buvo pasmerkta užmarščiai vidinio instinkto.“ 

 – Stefan Zweig

  • Austras Stefanas Zweigas autobiografiškai užfiksavo XX a, savo aukso epochos, Europą. Ši knyga atskleidžia Zweigo mintis apie europietišką tapatybę, kultūrą ir istorinę atmintį, ypač atsižvelgiant į Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų įvykius. Zweigas įamžino prarastą epochą, kupiną kultūrinio bei intelektualinio klestėjimo, taip pat karo ir politinio nestabilumo grėsmes, kurios paveikė jo pasaulį.
  • Nyderlandietis Ilja Leonardas Pfeijfferis knygoje „Grand Hotel Europa“ taip pat nagrinėja europietišką tapatybę ir atmintį, tačiau daro tai per šiuolaikinės, masinio turizmo nualintos Europos prizmę. Romanas pasakoja apie pagrindinio veikėjo, rašytojo, gyvenimą prabangiame viešbutyje, kur jis susitinka įvairius personažus, atspindinčius skirtingus Europos istorijos ir kultūros aspektus. Knyga tiria temas, susijusias su turizmu, globalizacija, kultūriniu paveldu ir europinės tapatybės išsaugojimu bei transformacija šiuolaikiniame pasaulyje.

Abi šios knygos – tiek Zweigo, tiek Pfeijfferio – pateikia gilų ir skirtingą požiūrį į Europos istoriją, kultūrą ir tapatybę, tyrinėdamos, kaip praeities įvykiai ir šiuolaikinės tendencijos formuoja europiečių savimonę ir kolektyvinę atmintį.

2014 m. šviesios atminties profesorius Leonidas Donskis konferencijos dalyviams skaitė pranešimą, kurį pavadino „Didžioji ir mažoji Europos“. Tarsi paneigdamas tautų ir kultūrų skirstymą į dideles ir mažas, galingas ir neįtakingas, Leonidas Donskis pažėrė aibę istorinių siužetų, kurie įrodo, kad Europa negali egzistuoti be nuolatinės sąveikos, tarpusavio ryšių arba, anot jo, persipinančių europinių pasakojimų, kurie ir sudaro Europos kultūros esmę. Pranešėjas pabrėžė, kad net ir didžiausių konfliktų, karų, smurto protrūkių atvejais šis vidinis kultūrinis Europos savitarpio ryšys niekuomet nebuvo nutrūkęs. „Ginklams žvangant, mūzos tyli“ – L. Donskio nuomone, šis romėnų posakis Europai netinka (Donskis.lt archyvo).

Abu rašytojai yra praeinančių amžių Europos pasakotojai – tie, kurie fiksuoja transformacijose įkalintą žemyną ir kurių mūzos net ir žvangant ginklams nenutyla.

Kai vasarą keliausite po Europą, paieškokite tų pačių knygose aprašytų vietų, išgyvenkite mus jungiančias istorijas. Čia paliekame kelionių ir lankytinų Europos vietų sąrašą: 

Stefano Zweigo „Vakarykštis pasaulis: Europiečio prisiminimai“

  1. Viena, Austrija:
    • Kultūriniai objektai: Vienos operos teatras, Hofburgo rūmai, viešbutis „Sacher“.
    • Istorinės vietos: Stefano Zweigo namai, kuriuose jis augo ir mokėsi.
    • Literatūriniai objektai: Bibliotekos ir kavinės, kuriose susitikdavo Vienos literatūros elitas.
  2. Zalcburgas, Austrija:
    • Gyvenamoji vieta: Zweigas vėliau persikėlė į šį miestą, kur gyveno iki emigracijos.
    • Muziejai: Stefano Zweigo centras, skirtas rašytojo gyvenimui ir kūrybai.
  3. Paryžius, Prancūzija:
    • Kultūriniai objektai: Dievo Motinos katedra, Luvras, Senos pakrantė.
    • Istorinės vietos: Kavinės ir literatūriniai salonai, kuriuose lankėsi Zweigas.
  4. Londonas, Jungtinė Karalystė:
    • Kultūriniai objektai: Britų muziejus, Londono bokštas.
    • Istorinės vietos: Vietos, susijusios su Zweigo emigracijos laikotarpiu.

Iljos Leonardo Pfeijfferio „Grand Hotel Europa“

  1. Venecija, Italija:
    • Viešbučiai: Istoriniai ir prabangūs viešbučiai, primenantys knygos „Grand Hotel Europa“ aplinką.
    • Turistinės vietos: Šv. Morkaus aikštė, Rialto tiltas, Didysis kanalas.
  2. Amsterdamas, Nyderlandai:
    • Kultūriniai objektai: Van Gogho muziejus, Annos Frank namai.
    • Turistinės vietos: Amsterdamo kanalai, kur dažnai vyksta turistų lankomos ekskursijos.
  3. Genuja, Italija:
    • Istorinės vietos: Viduramžių architektūra, seni uostai.
    • Turistinės vietos: Viešbučiai ir restoranai, kurie įkvėpė knygos scenas.
  4. Briugė, Belgija:
    • Kultūriniai objektai: Viduramžių architektūra, Michelangelo Madonna.
    • Turistinės vietos: Romantiški kanalai ir istoriniai pastatai.

O kokios kitos knygos jus įkvepia literatūriškai pakeliauti? 

Knygas galite užsisakyti čia:

Iljos Leonardo Pfeijfferio „Grand Hotel Europa“ 

Stefano Zweigo „Vakarykštis pasaulis. Europiečio prisiminimai“

Keliaujanti Ąžuolyno bibliotekos literatūrologė Donata Bocullo