Informacija
iBiblioteka
DUK

„Feliksas Daukantas. Gyvenimas yra dizainas = Feliksas Daukantas. Life is design“ sudarytojos Gražina Gurnevičiūtė, Živilė Intaitė

„Feliksas Daukantas. Gyvenimas yra dizainas = Feliksas Daukantas. Life is design“ sudarytojos Gražina Gurnevičiūtė, Živilė Intaitė

Įvertink knygą!
[Bendrai: 0 Vidurkis: 0]

 

Felikso Daukanto (1915–1995) toliaregiškas siekis patogią ir estetišką aplinką padaryti prieinamą kiekvienam žmogui turėjo didelę įtaką Lietuvos dizaino istorijai. Jo įsitikinimas, kad racionaliai organizuota daiktinė aplinka gali paveikti žmonių gyvenimo įpročius, palengvinti jų buitį ir formuoti modernią ateities visuomenę, paskatino rinktis naujas, tuo metu dar menkai žinomas kūrybos veiklas, savarankiškai jų mokytis ir žinias perduoti kitiems.

Ši unikali asmenybė, sujungusi mąstytoją ir praktiką, XX a. 7 deš. pradžioje įsteigė Vilniaus dailės akademijos Dizaino katedrą, sukūrė mokymo metodiką ir gyvenimą paskyrė vizionieriškam dizaino principų pagrindimui. Jo kūryba apėmė įvairias kryptis: remdamasis funkcionalistinėmis nuostatomis, jis projektavo buities daiktus, pasitelkęs vizualiųjų komunikacijų dizainą modernizavo Vilniaus viešąsias erdves, taip pat sukūrė skulptūrų, insignijų, apdovanojimų, o laisvalaikiu – fotomontažų ir daugybę šaržų.

Svarbi vieta tenka jo gintaro papuošalams, kuriuose inovatyviai išryškintos šios medžiagos raiškos galimybės. Feliksas Daukantas buvo vienas iš pirmųjų, kuris gintarą pradėjo vertinti kaip modernios dailės medžiagą ir sukurti iš jos ne tik tradicinius, bet ir modernius papuošalus. Jo kūryba buvo vertinama ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, o jo įtaka Lietuvos dizaino istorijai yra neįkainojama.

Knygoje išsamiai aprašomas dizainerio kūrybinis palikimas, pateikiant daugiau nei 600 kūrinių iliustracijų, analizuojant jo darbus ir kūrybines nuostatas. Be to, publikuojami dukterų prisiminimai suteikia platesnį supratimą apie F. Daukanto asmenybę ir dizaino idėjas, taikytas asmeninėje aplinkoje. Kolegų ir mokinių pasisakymai atskleidžia F. Daukanto įtaką Lietuvos dizaino mokyklai.

Užsakyti leidinį