Informacija
iBiblioteka
DUK

„Metai su knyga“ kviečia užmesti meškeres knygų jūroje: o gal kas nors užkibs?

„Metai su knyga“ kviečia užmesti meškeres knygų jūroje: o gal kas nors užkibs?

Rugsėjis Lietuvos bibliotekose – tai šauniųjų skaitytojų, įveikusių skaitymo iššūkį „Vasara su knyga“ (jų – net 21 611, iš viso akcijos metu perskaityta 129 866 knygos), pasveikinimo ir apdovanojimo mėnuo. Tačiau, nors iššūkis ir baigėsi, neleiskime vasariniam skaitymo įkarščiui išskristi kartu su migruojančiais paukščiais! Lietuvos apskričių ir savivaldybių viešųjų bibliotekų projektas „Metai su knyga“ pakvies ir toliau „žvejoti“ įdomiausių knygų rekomendacijas, diskutuoti ar jaukiai šnekučiuotis apie perskaitytas knygas, netgi patiems išmėginti plunksną, atrasti neaprėpiamą ir masinantį knygų pasaulį. Pasibaigus populiariajam „skaitymo sprinterių“ iššūkiui „Vasara su knyga“, projektas „Metai su knyga“ toliau keliauja per Lietuvą. Atverkime jam duris!

Virgis Šidlauskas, Juozas Ališauskas ir Gina Viliūnė toliau domėsis, kuo gyvena skaitytojai

Rugsėjį, spalį ir lapkritį Lietuvos bibliotekose toliau vyks bendruomenių susitikimai su projekto „Metai su knyga“ skaitymo ambasadoriais. Vaikai sulauks atvykstant rašytojo ir muzikanto, žurnalo „Laimiukas“ vyriausiojo redaktoriaus Virgio Šidlausko, paauglius suburs aktorius, mokytojas, slemeris Juozas Ališauskas, o suaugusieji skaitytojai turės galimybę pabendrauti su rašytoja, gide Gina Viliūne.

Pavasarį skaitymo ambasadoriai jau apsilankė Alytaus, Tauragės, Klaipėdos, Druskininkų, Vilniaus, Panevėžio, Telšių, Kaišiadorių, Kretingos, Trakų, Pagėgių, Rokiškio, Joniškio, Jurbarko, Šilutės, Elektrėnų savivaldybių viešosiose bei mokyklų bibliotekose. Rudenį V. Šidlauskas, J. Ališauskas ir G. Viliūnė susitiks su Ignalinos, Kauno rajono, Jonavos, Radviliškio, Mažeikių, Prienų, Švenčionių, Pasvalio, Rietavo, Biržų, Raseinių, Panevėžio, Kupiškio, Akmenės, Kalvarijos bei Lietuvos audiosensorinės bibliotekų skaitytojais. Per visus metus skaitymo ambasadorius svetingai priims 36 miestų ir miestelių bendruomenės.

Kiekvienam sezonui skaitymo ambasadoriai rekomenduoja perskaityti po knygą, o susitikimų metu su skaitytojais jas aptaria. Rudens sezonui Virgis Šidlauskas rekomendavo perskaityti puikią Neilo Gaimano knygą „Pagaliau pienas“, Juozas Ališauskas – jaudinančią, bet kurio amžiaus skaitytojams tinkamą istoriją Linos Itagaki ir Mariaus Marcinkevičiaus „Mergaitė su šautuvu. Istorija apie mergaitę partizanę“, o Gina Viliūnė pasiūlė atsiversti intriguojantį Susannos Leonard biografinį romaną „Ponia Kiuri ir svajonių galia“.
Tačiau šių susitikimų metu kalbamasi ne tik apie knygas. Čia dalijamasi įvairiausiomis patirtimis bei išgyvenimais, įspūdžiais ir apmąstymais. Be to, Virgis Šidlauskas mažuosius skaitytojus pakviečia drauge pamuzikuoti ir pafantazuoti, o Juozas Ališauskas pasiūlo paaugliams išmėginti improvizacinės slemo poezijos žanrą.

Kodėl gera kalbėtis apie perskaitytas knygas?

G. Viliūnės nuomone, kalbėtis apie knygas yra tiesiog smagu. Tai darydamas, gali išgirsti rekomendacijų, sužinoti kitokią nuomonę, papasakoti savo įspūdžius. „Kaip žvejai nepavargsta kalbėtis apie žuvis, taip ir skaitytojams visada gera kalbėtis apie knygas. Ypač dabar, kai knygų išleidžiama tokia daugybė, reikia pokalbių ir patarimų. Skaitymas kaip bendras pomėgis suartina žmones, suteikia bendrystės jausmą“, – tikino rašytoja.

G. Viliūnė tvirtino, kad projekto „Metai su knyga“ suteikta galimybė keliauti po Lietuvos bibliotekas jai yra ypatinga dovana. „Kasmet aplankau keletą bibliotekų, bet šie metai yra rekordiškai gausūs susitikimų, kurie labai džiugina. Tokie susitikimai suteikia galimybę nukeliauti į atokesnius Lietuvos kampelius, pabūti būryje šviesių žmonių, pamatyti jų švytinčias akis, pabendrauti. Tai – neįkainojama vertybė“, – dalijosi suaugusiųjų skaitymo ambasadorė.

J. Ališauskas pripažino, kad susitikimų metu paaugusius skaitytojus domina daug kas – netgi tai, ar iš slemo poezijos bei dalyvavimo slemo turnyruose įmanoma užsidirbti pinigų. Jo nuomone, apie skaitymą kalbėtis verta, nes tai vis labiau nykstanti kasdienybės dalis. „Konkuruoti su skrolinimu sunku bet kokiai veiklai, tai bent pokalbiais norisi padėti skaitymui“, – teigė paauglių skaitymo ambasadorius, pridurdamas, kad šis bibliotekų projektas padeda jam pagilinti pažintį su Lietuva.

Vaikų skaitymo ambasadorius Virgis Šidlauskas neabejojo: „Kartais atviras, nuoširdus pokalbis gali daugiau nei visas glėbys rekomendacijų.“ Kalbantis apie skaitymo naudą, jam svarbu prisiminti ir dar kartą išgyventi savo patirtis, smalsu sužinoti ir jaunųjų skaitytojų pomėgius. „Skaitymas labai svarbus mūsų sąmoningumui, augimui, iškalbos ir fantazijos lavinimui, bet be gero, užkrečiančio pavyzdžio, tai tėra žodžiai. Jei pavyksta vaikus įtikinti atsiversti vieną ar kitą knygą, paieškoti įtraukiančių pasakojimų ir patirti skaitymo džiaugsmą, tai laikau mažyčiu, bet svarbiu laimėjimu“, – sakė V. Šidlauskas.

Susitikimų metu jam rūpi pajusti pulsą, pasimatyti akis į akį su skaitančiais vaikais, pasmalsauti, kuo jie gyvena. Pasak V. Šidlausko, „kartais net mažytė pastebėta smulkmena, trumpa frazė, parodytas dėmesys vaikus paskatina labiau domėtis knygomis, atviriau reikšti savo mintis, bendrauti ir kalbėtis.“

Metų pabaigoje bus paskelbtas Lietuvos skaitytojų rekomenduojamų knygų sąrašas

Projekto „Metai su knyga“ metu knygas rekomenduoja ne tik skaitymo ambasadoriai, bet ir patys skaitytojai. Per kiekvieną susitikimą ambasadoriai paragina renginio dalyvius užrašyti, kokia knyga ar knygos paliko didžiausią įspūdį, labiausiai sujaudino, o gal netgi pakeitė gyvenimą. Šios rekomendacijos yra renkamos, ir metams baigiantis iš jų bus sudarytas Lietuvos skaitytojų mėgstamiausių knygų sąrašas.

„Gabrielio García Márquezo „Šimtas metų vienatvės“: mistiška šeimos istorija su tragišku vienatvės jausmu, perduodamu iš kartos į kartą. Perskaičius nepalieka vienatvės nuojauta visur ir visada“, „William Somerset Maugham „Mėnulis ir skatikas“ – atskleidžiama menininko asmenybė ir sudėtingas jo ryšys su realiu pasauliu“, „Juozo Grušo „Meilė, džiazas ir velnias“ – privertė susimąstyti apie save, savo elgesį ir kaip atrodau kitų žmonių akivaizdoje“, „Kristinos Sabaliauskaitės „Silva Rerum“ – knygų ciklas, perskaitytas vienu atsikvėpimu dėl rašymo stiliaus, sakinio grožio, meilės istorijai ir asmenybėms“, „J. K. Rowling „Hario Poterio“ I dalis, nes man patiko tos knygos magija “, „Carlo Collodi „Pinokio nuotykiai“, nes pirmiausia jis buvo blogas, o paskui geras, nes suprato, ką blogai padarė“, „Astridos Lindgren „Pepė Ilgakojinė“, nes joje daug įdomių nuotykių, ta mergaitė turėjo arklį ir beždžionėlę, buvo stipri“, „Kęstučio Kasparavičiaus „Apie daiktus. Trumpos istorijos“, nes ji juokinga, ir linksma, ir įdomi“, – tai vos kelios skaitytojų rekomendacijos iš gausybės tų, kuriomis jau pasidalijo ir dar pasidalys projekto „Metai su knyga“ dalyviai.

Pokalbiai su skaitančiais žymiais žmonėmis – internetu pasiekiamose tinklalaidėse

Projekto „Metai su knyga“ metu bus sukurta dvylika tinklalaidžių – pokalbių su žymiais žmonėmis, kurie yra ir aistringi skaitytojai. Šiuo metu paskelbtos jau šešios tinklalaidės, kuriose apie savo profesijas, pomėgius, o tarp jų – ir skaitymą, pasakoja archeologas, Žaislų muziejaus Vilniuje įkūrėjas dr. Povilas Blaževičius, bibliotekininkė, knygų mylėtoja Gintarė Navakauskaitė, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Greta Kėvelaitienė, astrofizikas, mokslo populiarintojas, VU Fizikos fakulteto docentas dr. Kastytis Zubovas, gamtininkas, fotografas, knygų autorius Marius Čepulis bei rašytojas, pedagogas, knygos „Mokytojas“ autorius Karolis Klimas. Juos kalbino tinklaraštininkas, sveikos gyvensenos propaguotojas, žinomas tėtis Simonas Urbonas, Kauno Ąžuolyno bibliotekos literatūrologė Donata Bocullo, Kauno Ąžuolyno bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Kristina Vainiūtė ir aktorė Evelina Šimelionė. Tinklalaides galima rasti „Vasaros su knyga“ paskyrose „Youtube“ kanale ir „Spotify“ platformoje.

Iki metų pabaigos bus paviešintos dar šešios tinklalaidės – pokalbiai su vaikų gydytoja, neonatologe Erika Žėkaitė-Vaišniene, kalbininku, vertėju, leidėju Markusu Roduneriu, politologu, VU TSPMI dėstytoju, Rytų Europos studijų centro direktoriumi Linu Kojala, skaitymo ambasadoriais G. Viliūne, V. Šidlausku ir J. Ališausku.

„Kalbinamos žinomos asmenybės atsiskleidžia ir smagu matyti, kad skaitymas yra tapęs neatsiejama jų kasdienybės dalimi, kad tam tikros knygos, autoriai ar įsiminę paskiri žodžiai pastūmėjo juos priimti tam tikrus sprendimus, padarė įtaką vaikystėje, lydi juos kasdienybėje, palaiko ir stiprina. Tinklalaidžių pokalbiai nuoširdūs ir tuo labai paveikūs“, – teigė projekto vadovė, Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos vyriausioji bibliotekininkė Lina Bimbirytė.

Žaismingas bendravimas socialiniuose tinkluose plečia akiratį

Projekto „Metai su knyga“ bendruomenę socialiniuose tinkluose sudaro apie 17 000 aktyvių sekėjų, kurie nuolat dalijasi skelbiamais įrašais, komentuoja, noriai dalyvauja konkursuose, atlikdami įvairias užduotis, taip pat užduoda klausimus rengiamų tinklalaidžių pašnekovams.

„Apie projekto ambasadorių keliones po Lietuvos bibliotekas, susitikimų su skaitytojais akimirkas, projekto konkursus ir kitas akcijas visus metus pasakojame socialinių tinklų „Facebook“ ir „Instagram“ „Vasara su knyga“ paskyroje. Per metus esame numatę surengti apie 15 konkursų ir išdalinti iki 100 įvairiausių prizų. Labai džiugina tokia gausi, pozityvi ir aktyvi skaitymo mėgėjų bendruomenė!“ – pažymėjo projekto komunikacijos koordinatorė, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės Bitės viešosios bibliotekos komunikacijos ir kultūros vadybos skyriaus vadovė Jurga Žilytė.

Puikių prizų konkursų dalyviams dovanojo projekto draugai – leidyklos „Alma littera“, „Aukso žuvys“, „BALTO leidybos namai“, „Briedis“, „Hubris“, knygynai „Vaga“, knygauk.lt, patogupirkti.lt, įmonės „Echo Stamp“, „Lieta dėlionės“, ManoTapyba.lt, „Niom niom bouquet“, „Optio“, „Pergalė“, „Pupų pynė“, „Yes for skills“, mokymosi platforma internete Mokslobaze.lt

Visas projekto „Metai su knyga“ naujienas, draugus bei partnerius galima rasti interneto svetainėje www.vasarasuknyga.lt bei socialiniuose tinkluose.

Projekto organizatorės – Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka, Kauno apskrities Ąžuolyno viešoji biblioteka, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka, Lietuvos audiosensorinė biblioteka bei Lietuvos savivaldybių viešosios bibliotekos. Projektą „Metai su knyga“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Projekto „Metai su knyga“ organizatorių informacija